Chmel, celebrita v pivním “showbyznisu”
Červen 2022
Chmel je jednou ze čtyř základních surovin pro výrobu piva spolu se sladem, kvasnicemi a vodou. S ohlédnutím na současné trendy řemeslného piva a jejich velkému důrazu na výrazné chmelení by ve však mohlo zdát, že je chmel tou nejdůležitější ingrediencí ze všech výše zmíněných. Co je chmel, jaké má vlastnosti a proč se vlastně používá, to vše se dozvíte v následujícím textu. Jdeme na to!
Co je chmel?
Co je tedy chmel? Pokud jde o pivo - to, čemu říkáme „chmel“, jsou ve skutečnosti jen kuželovité květy samičí rostliny chmele, neboli Humulus lupulus. Bratranec konopí - bez THC - obsahuje kyseliny a oleje, které dodávají hotovému pivu hořkost, chuť a stabilitu. V současné době můžete najít asi 120 různých druhů chmele, včetně mnoha experimentálních. Každý z nich má jedinečné aroma a chuťové profily, jako jsou tropické, svěží citrusy nebo třeba silnější borovicové. Nebylo tomu tak ale vždy. Chmel se poprvé objevil a zapracoval do výroby piva až v dobách středověku díky tamním mnichům, kteří brzy objevili jeho blahodárné účinky.
Proč se používá?
Chmel se používá primárně ze dvou důvodů. Tím prvním je hořkost. Uvnitř každé chmelové šišky se skrývá bohatství v podobě jakýchsi žlutých “plodů”, kterým se říká lupulinové žlázy. Ty obsahují alfa kyseliny zodpovědné za hořkou chuť piva. K tomu, aby se tyto sloučeniny uvolnily, je zapotřebí chmel vařit. Mějte na paměti, že při delším vaření získá chmel více hořkých sloučenin. Na celý proces je tedy velmi důležité pečlivě dohlížet. Druhým důvodem proč se používá chmel, je výsledná chuť a aroma. Ta se odvíjí nejen od zvolené odrůdy chmele, ale také od času, kdy je zapracován do výroby. Tak například pokud přidáte chmel na začátku procesu, získáte pivo více hořké s méně výrazným aroma. Pokud ho ale naopak přidáte až v pozdější fázi, více se projeví obsah esenciálních olejů, které zvýrazní chuť a aroma výsledného piva.
Dry hopping alias na sucho!
Anglický výraz “dry hopping” označuje tzv. suché chmelení a není ničím jiným, než přidáním extra dávky chmele po procesu vaření. Důvod je prostý, díky absenci varu se z chmele neuvolní již zmíněné alfa kyseliny, které by pivu přidaly pouze další nežádoucí hořkost. Naopak se ale touto extra dávkou umocní obsah esenciálních olejů, které ještě více podpoří aroma a chuť, které v sobě daná odrůda chmele skrývá. Někdy pivovarníci praktikují výrobu dvojitého nebo dokonce trojitého suchého chmelení, aby vytvořili pivo s jedinečným charakterem. Žádné dohodnuté pravidlo však nevymezuje hranici mezi množstvím chmele, které byste měli přidat během procesu suchého chmelení, a množstvím nezbytným pro získání dvakrát nebo třikrát suše chmeleného piva.
Shrnutí
Chmel je rostlina, kterou sládci využívají k tomu, aby do svých piv přidali požadovanou hořkost, aroma a chuť. Můžete jej přidat v různých chvílích během procesu vaření v závislosti na vlastnosti, které chcete docílit. Současné trendy velí s chmelem nešetřit a staví ho na pomyslný piedestal před zbylé suroviny. Mějte ale na paměti, že ne vždy je více lépe. Vybírejte pivo dle vašich vlastních preferencí a nenechte se strhnout davem.
Sibeeria
Praha / Praha - VysočanyPražský pivovar Sibeeria začínal svou tvorbu jako létající v roce 2014. Postupem času rostla obliba jejich piva natolik, že přišla možnost přesunout se do svého vlastního pivovaru, který byl postaven v historické průmyslové oblasti ČKD ve Vysočanech. Pivo zde vaří od roku 2020. Úzce spojený je s turisty velmi oblíbeným pivním barem na Vinohradech s názvem Beergeek. Pokud budete mít cestu Prahou, rozhodně doporučujeme tento podnik navštívit.
Co se tvorby týče, nebojí se o neustálé prekračování hranic toho, čím vším muže pivo být. Příkladem jsou kombinace borůvek, mexické vanilky a javorového sirupu či malin, divokých kvasnic a zrání v dubovém sudu po whisky. Někomu se to může zdát příliš, o fanoušky těchto piv však není nouze.
Hák
Mlékojedy / Ústecký kraj
Hákův parní pivovar pochází z poloviny roku 2018 a najít ho můžete v oblíbeném letním letovisku v Mlékojedech u Litoměřic. Pivovar se pyšní vybavením technologie značky Rolf antikor, které jsou dobře známé svým perfektním řemeslným zpracováním. Do stálé nabídky pivovaru patří jak spodně kvašená piva, tak ta svrchně kvašená. Specialitou podniku jsou piva obohacená o výtažky rostlin a bylin. Například šalvěj lékařská, kotvičník zemní anebo kořen pampelišky. Poslední zmíněné najdete tento měsíc ve vašem velkém boxu. Tak s chutí do něj!
Obora
Malšice / Jihočeský krajMinipivovar založený roku 2015 v jižních Čechách, naleznete pár kilometrů od města Tábor, v malebné vesničce zvané Obora. Pivo vaří převážně z vlastního chmele i sladu. Na chmelnici, kterou mají na dohled od pivovaru, pěstují hned několik odrůd chmele. Žatecký poloraný červeňák, Sládek, Kazbek, Premiant a Rubín. Pivo vaří za pomocí zelené energie, kterou si sami vyrábí v bioplynové elektrárně. A co s vyprodukovaným bio odpadem? Mláto a kvasnice dávají jako potravu svým kravám, z hnoje pohání opět "bioplynku" a nabíjí auto, které pak pivo rozváží. Pivo prodávají nejraději lokálně, ve svém okolí a i dodavatele technologií si vybírají výhradně z České republiky. Zkrátka lokální, udržitelné a domácí ve všech směrech.
Proud
Plzeň / Plzeňský krajMinipivovar Proud leží na soutoku Plzní protékajících řek Mže a Radbuzy. Založen byl dvěma pivními nadšenci - Michalem a Lenkou. Michal se stará o řízení pivovaru, zatímco Lenka vaří pivní dobroty. A odkud se vzal název Proud? Budova sloužila dříve jako elektrárna, jedná se tedy o slovní propojení síly elektrického proudu s proudem řeky. Co se stylu vaření týče, velice rádi zde experimentují. O tom se tento měsíc přesvědčíte na vlastní kůži, díky pivům, které jsme pro vás z jejich nabídky vybrali. Pivovar své pivní portfolio neustále rozšiřuje, máme se proto do budoucna na co těšit.
Rojc
Rozdrojovice / Jihomoravský krajPříběhy, které vypráví o vzniku českých minipivovarů jsou často protkány tvrdou dřinu a drsnými podmínkami, a ani tento příběh není výjimkou. Cesta rozdrojovického minipivovaru Rojc začala doma u sporáku, kde probíhaly první zkušební várky piva a v mámině šatně, kterou využívali jako místnost pro kvašení. Takové podmínky nelze využívat věčně a tak se časem přesunuli ven, kde jako domovarníci své pivo vařili na hořáku, aby ho následně ukládali kvasit do sklepa. Trvalo celých sedm dlouhých let, než se jim díky tvrdé píli podařilo vybudovat vlastní minipivovar. Krásný příběh, který mějte na paměti při popíjení rojckého piva. Jistě vám to zlepší prožitek.
Záhora
Kněžičky / Středočeský krajPivovar Záhora založili roku 2016 společně dva bratři, sládek Vojta a architekt Tomáš. Pivo mělo v jejich srdcích vždy své pevné místo, proto nebyl v jejich okolí nikdo překvapen, když se rozhodli pro vybudování vlastního pivovaru. Začátky byly náročné a jak sami kluci říkají “Zavedli jsme tedy unikátní metodu, kdy oslovujeme nejlepší z nejlepších pivovarů na světě, strkáme nohu do dveří a sbíráme rozumy.” Tato metoda zdá se velmi dobře zafungovala vzhledem k tomu, že za pouhé dva roky od založení pivovaru zdvojnásobili kluci svou výrobu a rok nato ji dokonce ztrojnásobili. Roku 2018 začali vařit svou první whisky, která by měla spatřit světlo světa roku 2028. Mezi jejich nejoblíbenější činnosti patří výroba třírmutového ležáku, který považují za to nejlepší pivo vůbec.